Nieuwe technologieën creëren nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs. Denk aan maatwerk, motivatie van leerlingen, anders organiseren of ondersteuning in het administratieve en secundaire proces. Maar hoe regel je dat handig binnen je bestuur? En hoe blijf je in control?
Ontwikkelingen rondom digitalisering brengen uitdagende vraagstukken met zich mee, zoals de invloed van algoritmen en AI op het leren. Denk ook aan de frictie die kan optreden als technologie je waarden (onbedoeld) onder druk zet. Want hoe sta je tegenover de verschuivende balans tussen mens en machine? En hoe borg je informatiebeveiliging en privacy binnen je organisatie? Tijdens het leertraject Regie op digitalisering krijg je antwoord op deze vragen.
Voor wie?
Het leertraject Regie op digitalisering is ontwikkeld voor bestuurders, stafmedewerkers en (eindverantwoordelijk) schoolleiders in het primair en voortgezet onderwijs die geïnteresseerd zijn in technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op hun organisatie. De insteek van het traject is tactisch-strategisch.
Met de opgedane kennis en inzichten kun je verder binnen je eigen organisatie en kom je tot een toekomstbestendige visie en strategie op digitalisering. Het wordt aanbevolen om het leertraject samen met iemand anders in jouw organisatie te volgen.
Kennis, inzicht, inspiratie en reflectie
Het leertraject bestaat uit vijf bijeenkomsten, waarin je meerdere expertcolleges volgt. Daarnaast neem je deel aan een workshop waarin je toekomstperspectieven voor het onderwijs verkent.
Tijdens deze bijeenkomsten staan de volgende thema’s centraal: AI, sturen met waarden, informatiebeveiliging, privacy en veiligheid. Zowel risico’s als kansen op het gebied van digitalisering komen aan bod. Zo kun je na afloop een onderbouwde visie en/of strategie opstellen of actualiseren voor jouw onderwijsorganisatie.
Wetenschappers en experts, onder andere van ict-kennisorganisatie Kennisnet, delen hun kennis en praktijkervaringen. Je krijgt inzicht in technologische ontwikkelingen binnen het onderwijs en leert hoe je daarbij de juiste kritische vragen kunt stellen.
Je legt de verbinding met je eigen praktijk en gaat in gesprek met andere deelnemers. Hoe pakken zij het aan binnen hun schoolorganisatie? Wat kun je van elkaar leren? Iedere bijeenkomst sluit je af met een moment van reflectie: waar wil jij verder mee aan de slag, en wat vraagt op strategisch niveau jouw aandacht?
Na dit leertraject …
- Heb je kennis over nieuwe technologische ontwikkelingen en de impact ervan op het onderwijs;
- Heb je handvatten om vanuit jouw sturende rol het juiste gesprek te voeren over de inzet van (nieuwe) technologie in jouw organisatie;
- Ben je je bewust van de publieke waarden van het onderwijs en kun je sturing geven aan de ambities van je organisatie op het gebied van digitalisering;
- Weet je precies wat je moet doen om privacy en veiligheid te regelen en borgen binnen je bestuur (ook zonder dat je zelf inhoudelijk expert bent).
De vorige editie van het leertraject is beoordeeld met een ruime 8!
"Geweldig mooie manier om inzicht en voeling te krijgen bij de ontwikkelingen rondom technologie in het onderwijs."
- Oud-deelnemer over het leertraject
"Een beter begrip van wat er allemaal speelt op gebied van digitalisering, ook de risico's. Het besef dat dit bestuurlijke aandacht vraagt en het niet iets is wat 'je zo even kunt doen'. Dit moet topprioriteit zijn en ook de schoolleiders moeten dit weten."
- Oud-deelnemer over het leertraject
Praktische informatie
Data: |
|
Locatie: |
Buitenplaats de Bergse Bossen, Driebergen |
Kosten: |
€1500,- exclusief btw. |
Inschrijven: |
Meld je aan via dit formulier. |
Meer informatie: |
Heb je vragen over dit leertraject? Stuur dan een e-mail naar info@vo-academie.nl o.v.v. Regie op digitalisering. |