Op woensdag 24 september 2025 neemt Jana Vyrastekova (Associate Professor aan de Radboud Universiteit) je mee in de inzichten en aanbevelingen uit de wetenschap voor inclusief onderwijs.
Programma
In het eerste deel van de masterclass nodigen wij je uit voor een reis naar inclusief onderwijs vanuit een onderzoeksperspectief, vanuit het perspectief van een gedragseconoom. Na een korte inventarisatie van internationale verdragen en afspraken over het inclusief maken van onderwijs, bespreken we de kernvraag: wat is inclusief onderwijs? En wat maakt onderwijssystemen minder of meer inclusief?
We delen ook onderzoeksresultaten over de impact van inclusief onderwijs op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met en zonder speciale onderwijsbehoeften. We sluiten af met enkele inzichten in leervoorwaarden en leggen verbanden tussen de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen op basis van grootschalige, betrouwbare onderzoeksresultaten.
In het tweede deel van de masterclass gaan we meerdere keren in subgroepen uiteen om te praten over ‘inclusief onderwijs realiseren’, en we inventariseren barrières en kansen, op basis van de vragen van de deelnemers. We sluiten de dag af met één missie per persoon op weg naar inclusief onderwijs en onderzoeken de ondersteuning die nodig is om deze missies te realiseren.
Wat levert deelname op?
Bevindingen uit grootschalig gevalideerd onderzoek naar de impact van inclusief onderwijs geven inzicht in het 'waarom' van de transitie naar inclusief onderwijs. Tegelijkertijd baseren we ons op onze eigen dagelijkse realiteit om te reflecteren op de barrières en stimulansen voor het 'hoe' van inclusief onderwijs, wat idealiter leidt tot inspiratie om persoonlijke doelen voor deze transitie te formuleren.
Praktische informatie
- Datum: woensdag 24 september 2025
- Tijdstip: 15:00 - 18:00 (14:30 inloop), 18:00 - 19:00 dinerbuffet
- Locatie: Omgeving Utrecht
- Kosten: €100,-
- Inschrijven: Meld je aan via dit formulier.