In januari van dit jaar presenteerde de VO-raad samen met de andere onderwijssectoren, leerlingen, studenten en sociale partners het discussiestuk ‘Toekomst van ons onderwijs’, met voorstellen voor groot onderhoud aan het onderwijs. Met dit stuk willen de organisaties een brede dialoog starten over aanpassingen en vernieuwingen die nodig zijn om de uitdagingen in het onderwijs het hoofd te bieden. 
 

Onderwijs wordt gemaakt door onderwijsprofessionals: ondersteunend personeel, leraren,  schoolleiders en bestuurders. Voor de toekomst van Nederland heeft het onderwijs de beste mensen nodig. Mensen die worden gewaardeerd voor wat ze doen, voldoende professionele ruimte krijgen, zich als professional kunnen blijven ontwikkelen en een marktconform salaris verdienen. Samen opleiden en professionaliseren van leraren wordt de norm, waarbij lerarenopleidingen, scholen en besturen stevig met elkaar samenwerken.

In 'Toekomst van ons onderwijs' zetten de onderwijsorganisaties vijf ankerpunten uit voor een discussie over aanpassingen en vernieuwingen. Het ankerpunt ‘Onderwijsprofessionals: naar aantrekkelijker werk in een samenwerkende sector’ richt zich onder meer op het versterken van professioneel schoolleiderschap en onderwijsbestuur. Goed leiderschap en goed bestuur zijn immers randvoorwaarden voor goed onderwijs. Schoolleiders en onderwijsbestuurders hebben een taak om te sturen en te dienen, om te verbinden en te ondersteunen, om de regie te nemen en professionals ruimte te geven. Daar is strategisch en onderwijskundig leiderschap voor nodig: ook schoolleiders en bestuurders blijven zich een leven lang ontwikkelen. De brede coalitie vindt het daarom essentieel om te investeren in de kwaliteit en de strategische rol en positie van schoolleiders en in de (verdere) professionele ontwikkeling van zowel schoolleiders als onderwijsbestuurders.
 

Neem deel aan de dialoog!

Wilt u ook meepraten over de toekomst van ons onderwijs, of heeft u vragen? U kunt op diverse manieren uw input geven en/of vragen stellen.

Bijeenkomsten en videochats

De brede coalitie van onderwijsorganisaties organiseert een aantal landelijke dialoogbijeenkomsten om met u in gesprek te gaan over het discussiestuk 'Toekomst van ons onderwijs'. Op 23 maart komt het thema ‘Waardering en professionele ruimte voor onderwijsprofessionals’ aan bod. Geïnteresseerd? U kunt zich nog aanmelden voor deze dialoogbijeenkomst via deze link.

Website

U kunt uw bijdrage aan de dialoog ook via de website van Toekomst van ons onderwijs sturen.