Politiek en samenleving eisen in toenemende mate dat scholen onderwijsgelden effectief inzetten. In veel instellingen opereren de financiële en onderwijskundige functies echter nog erg los van elkaar en is de koppeling tussen bestedingen en doelen soms nog onduidelijk. Daarnaast maakt de aandacht voor de hoogte van reserves het noodzakelijk om het bewustzijn en de kennis te vergroten met betrekking tot goed risicomanagement (óf kansenmanagement?) en een goede invulling van de continuïteitsparagraaf. In het leertraject Beleidsrijk begroten leren financials, schoolleiders én bestuurders hoe zij gezamenlijk de samenhang tussen onderwijs (visie en strategie) en financiën kunnen verbeteren om tot een beleidsrijke begroting te komen. 
 

Programma 

In dit leertraject gaan we o.a. in op vragen zoals: Hoe komt u van een strategische koers en schoolvisie tot concreet beleid en vervolgens tot een beleidsrijke begroting? Hoe worden afwegingen ten aanzien van de begroting gemaakt? En: hoe werken bestuurder, financial en schoolleiders samen en geven zij invulling aan hun financieel leiderschap? Het leertraject gaat uit van een integraal programma voor financials, schoolleiders en bestuurders die beleid willen verankeren in de begroting en daarmee het optimale uit de organisatie en zichzelf wil halen. Het programma sluit nauw aan bij de dagelijkse praktijk en de maatschappelijke uitdagingen waar scholen mee te maken hebben. 

Het leertraject kent een programma dat in een half jaar wordt doorlopen. De thema’s worden in de vorm van één- of meerdaagse blokken behandeld: 

  • Beleidsrijk begroten: Wie geen doel voor ogen heeft, zal gaan dwalen en wordt stuurloos. U heeft een strategie nodig om te weten waarom en hoe u uw doelstellingen gaat behalen, om vervolgens te beslissen hoe u daar uw middelen op een verantwoorde wijze voor inzet. We starten met het creëren van een gemeenschappelijke referentiekader en kennisbasis. Daarna gaan deelnemers zelf aan de slag met de vertaling van de huidige praktijk naar een gewenste situatie; dit is een eerste stap in het professionaliseren van de begrotingscyclus. 

  • Risicomanagement: Risicomanagement is een onderdeel van het strategisch beleid van elke organisatie en volgt uit de keuzes binnen een onderwijsvisie. In dit blok bespreken we belangrijke vragen, zoals: Wat is risicomanagement (strategisch, financieel, operationeel)? Hoe identificeert u risico’s? Hoe verhoudt risicomanagement zich tot de begroting? Vervolgens gaan we in op risicobeheer, een continu proces dat risico’s identificeert, beoordeelt en vervolgstappen definieert. 

  • Financieel leiderschap: Financieel leiderschap in het onderwijs is niet alleen kijken naar een begroting als een instrument om te bewaken wat er wel of niet kan. Het vraagt om een goed samenspel in de driehoek met aandacht voor de verschillende rollen en benodigde competenties. Daar wordt in dit blok nader op ingegaan uitgaande van de eigen praktijk. Verder leert u te denken in mogelijkheden en vanuit maatschappelijke waardecreatie en investeringsbeslissingen. 

  • Organisatieontwikkeling en professionalisering: Beleidsrijk begroten vraagt om professionalisering en organisatieontwikkeling: Hoe gaat u om met dit proces en de (houding van) betrokkenen in hun verschillende rollen? Dit onderdeel geeft de inzichten en modellen die behulpzaam zijn bij het introduceren en borgen van een nieuwe werkwijze. 

  • Slotbijeenkomst: In de slotbijeenkomst staat reflectie op het proces en de leervragen centraal. Deelnemers delen ervaringen met elkaar en geven elkaar feedback op de plannen die gemaakt zijn het in kader van de borging. Daarnaast wordt u gevraagd om mee te denken over ontwikkelingen op sectorniveau. 

Bekijk de flyer voor meer informatie over het programma. 
 

Deelnemen aan het traject 

Deelnemen aan dit leertraject doet u als driehoek: bestuurder, financial controller en schoolleider. Het traject is bedoeld voor professionals die basiskennis en ervaring hebben met begroten en financieel management, maar als driehoek gezamenlijk een volgende stap willen zetten in de ontwikkeling en professionalisering binnen de organisatie en in de samenwerking rondom financiën. Klik hier voor meer informatie over het traject en om u aan te melden.