Als startend schoolleider komt er veel op je af. Het is dan fijn dat er mensen naast je staan die met je meekijken en je verder op weg helpen.

 

Je start als schoolleider op een nieuwe school is waarschijnlijk voorbij gevlogen. Alles is nieuw en spannend en je maakt kennis met je de leerlingen, je collega’s, je managementteam en het bestuur en de omgeving van je school. Vermoedelijk heb je weinig tijd voor reflectie over ‘wat gebeurt er nu allemaal?’ In de masterclass ‘Versterk je schoolleiderschap in je startfase op school’ zoomen we uit en staan we stil bij wat je hebt aangetroffen bij jou op school. We leren je wat je waarneemt te duiden. Hoe zorg je voor verbinding? Hoe ziet jouw schoolsysteem eruit?

Tijdens de masterclass op dinsdag 10 oktober 2023 staan Femmy Wolthuis en Sander Galjaard – de auteurs van het 100 dagen document: Versterk jouw schoolleiderschap in de eerste 100 dagen op school – voor je klaar om, samen met andere startende collega-schoolleiders, antwoorden te vinden op jouw vragen. We zoomen uit en staan we stil bij wat je hebt aangetroffen op jouw school. Je leert betekenis te geven aan wat je waarneemt, maar waar meestal niet openlijk over gesproken wordt. Denk aan het gedrag van collega’s, kinderen of ouders dat je opvalt. Aan gespreksonderwerpen die veel emotie oproepen of taboe lijken te zijn. De manier waarop een overleg plaatsvindt. Wat zegt dat over de cultuur? Waar liggen de gevoeligheden binnen het team en hoe komt dat? En hoe kun jij daarmee omgaan? Ook staan we stil bij dat wat de school met jou persoonlijk doet.

Na deze masterclass heb je meer inzicht gekregen in wat er op school speelt en weet je, aan de hand van het 100 dagen document, hoe je hier op een goede manier leiding aangeeft. De masterclass is daarom ook aan te raden als je al wat langer schoolleider bent (maximaal 5 jaar). We gaan actief aan de slag en gebruiken diverse werkvormen om samen in de onderstroom van jouw school te duiken. Neem je duikbril en je zwemvliezen mee! Meld je hier aan voor de masterclass.