De wereld verandert, en leiderschap verandert mee. In deze aflevering van VO-praat neemt Freek Peters, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, je mee in de wereld van effectief leiderschap. Welke stijl van leiderschap is nodig voor schoolleiders in de hedendaagse onderwijswereld? Wat betekent dit voor je eigen gedrag, en hoe scoor jij op het profiel van nieuwe en effectief leiderschap?


Volgens Freek Peters is het begrip ‘effectief leiderschap’ met name sinds de laatste eeuwwisseling enorm veranderd. In het traditionele, klassieke beeld van leiderschap was een leider iemand met visie en charisma, iemand die de koers uitzet voor het team en de organisatie. Maar door de toegenomen complexiteit – zeker in de onderwijswereld – is dit niet meer toereikend, zelfs ineffectief.

Dhr. Peters stelt dat leiderschap nu meer is als golfsurfen: effectief bewegen op krachten die sterker zijn dan jijzelf. Effectief leiderschap vraagt tegenwoordig om een positieve, adaptieve en flexibele houding, zodat je kunt omgaan met allerlei factoren om je heen die je zelf niet kunt beïnvloeden. Hij deelt zes elementen van effectief leiderschap en nodig je uit om bij jezelf én binnen je de team de vragen te stellen: hoe effectief ben ik als leider, en waarin kan ik groeien? Zo krijg je meer grip op en ideeën bij de invulling van jouw leiderschap.

Over Freek Peters

Freek Peters is organisatiepsycholoog en hoogleraar Contextueel Leiderschap aan de Universiteit van Tilburg. Hij richt zich op de gevolgen van de veranderende wereld op leiderschap en de effectiviteit van leidersgedrag. Zijn motto: 'nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van leiderschap’. Op zijn website deelt hij relevante inzichten, downloads en publicaties over leiderschap anno 2024.

Meer informatie