Het nieuwe schooljaar is weer in volle gang. De één start in dezelfde rol als vorig schooljaar, de ander begint dit schooljaar in een nieuwe rol aan een nieuw hoofdstuk. Als startende schoolleider of bestuurder komt er veel op je af: alles is nieuw, je hebt nieuwe taken en verantwoordelijkheden, en wellicht brengt het ook een bepaalde spanning met zich mee. Aandacht voor de begeleiding van starters in het voortgezet onderwijs is dus van onmiskenbaar belang. Maar hoe zorg je als schoolleider of bestuurder ervoor dat je goed begeleid wordt?

Eind 2023 bracht de VO-academie het vernieuwde 9e katern uit: ‘Een nieuwe rol en een nieuw perspectief: De begeleiding van startende leraren, schoolleiders en bestuurders’. Dit katern zet de belangrijkste aspecten van goede begeleiding van starters en passende programma’s daarvoor op een rij. Er wordt zo inzicht gegeven in wat belangrijk is bij de start in een nieuwe rol en schoolleiders en bestuurders krijgen handvatten en ideeën om op een goede manier startende professionals in de school te laten begeleiden.
 

Waarom aandacht voor een goede start?

Goede begeleiding bij de start in een nieuwe rol is belangrijk om meerdere redenen:

  • Het zorgt voor meer bewustwording van de dilemma’s in een nieuwe rol en helpt mee om goed met die dilemma’s om te kunnen gaan;
  • Het geeft meer inzicht in de talenten die je al bezit en die je in een nieuwe rol gelijk kan benutten;
  • Er is uit veel onderzoeken gebleken dat een goede begeleiding bij de start helpend is bij het voorkomen van de uitval van starters in de school.

In het katern lees je nog meer over de meerwaarde van een goede start en hoe maatwerk, strategisch HRM en andere belangrijke thema’s hierbij een rol kunnen spelen. Daarnaast delen onderwijsprofessionals hun visie en ervaringen met zelf starten en het opzetten van goede begeleiding in de school in diverse interviews.

 

100 dagen document: Versterk jouw schoolleiderschap

Ben jij gestart in een nieuwe rol en wil je bewust en met een frisse blik kijken naar je eerste 100 dagen op school? Dan wijzen we je graag op 100 dagen document van auteurs Femmy Wolthuis en Sander Galjaard. Dit document biedt verdiepende inzichten voor jouw start als schoolleider op het gebied van leiderschap en schoolontwikkeling. Dit instrument geeft meer inzicht in jouw schoolorganisatie, de rol die je daarbinnen vervult, en hoe je impact maakt – samen met je team, leerlingen en ouders.
 

Een vliegende start maken in je nieuwe rol?

De VO-academie organiseert elk jaar diverse professionaliseringsactiviteiten voor startende schoolleiders en bestuurders. Zo starten we op 11 oktober 2024 met het leertraject Beginnend schoolleider, waarbij je als schoolleider uit het middenmanagement concrete handvatten krijgt voor een goed vervolg aan je start als schoolleider. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, dus meld je snel aan!

Op 20 november 2024 start het leertraject Beginnend eindverantwoordelijk schoolleider, waarin je als eindverantwoordelijk schoolleider met maximaal 2 jaar ervaring met collega’s in gesprek gaat, je onderwijsvisie verder uitdiept en beter inzicht krijgt in jouw positie binnen je schoolorganisatie. Meld je aan!

Op 13 maart 2025 start ook het leertraject Beginnend bestuurder. Ben jij gestart als bestuurder en wil je samen met andere beginnende bestuurders de diversiteit van het beroep verkennen? Dit traject biedt je de mogelijkheid om samen verder te werken aan je persoonlijke ontwikkelvraag en actuele thema’s en vraagstukken te bespreken voor ‘de bestuurder van nu’.
 

Handige links

  • Lees meer over de Beroepsstandaard Schoolleiders VO: een ondersteunend instrument waarover eindverantwoordelijk schoolleiders en bestuurders met startende schoolleiders en bestuurders het gesprek kunnen aangaan.
  • Lees meer over de begeleiding van startende leraren, schoolleiders en bestuurders op de pagina Begeleiding starters van de VO-raad.
  • Bekijk de VO-praat van Piety Runhaar: Zorgen voor een zachte landing voor starters. Zij gaat in op het belang van een goed HRM-beleid en de rol van de leidinggevende voor het aantrekken en behouden van starters.