Op het VO-congres van vorige week (27 maart) lanceerde de VO-academie het nieuwe katern ‘Een school om (op) te bouwen: de rol van bestuurders en schoolleiders bij nieuwbouw, verbouw, renovatie en onderhoud van de scholen’. Niels Korf (Rector Huygens College) en Wiebo Spoelstra (Voorzitter centrale directie Etty Hillesum Lyceum) ontvingen tijdens de pauze het eerste exemplaar van Sabine Buth (Projectmedewerker VO-academie). Ook op de foto: Eline Waarbroek (Beleidsadviseur PO-Raad en VO-raad) en Cindy Curré (journalist en hoofdredacteur VO-magazine).

Het was een feestelijke lancering die werd gecombineerd met het meebouwen aan een Lego-schoolgebouw. Bezoekers droegen hierbij (letterlijk) hun steentje bij in ruil voor het nieuwe katern. Ook was er een prijsvraag aan verbonden: hoeveel legosteentjes bevat het schoolgebouw om 17.00 in de middag? De winnaar maken we in de aankomende nieuwsbrief bekend en wint het bouwwerk, door ons gebracht bij zijn of haar school.
 

Over het katern

In het katern 'Een school om (op) te bouwen' brengen we de kennis bij elkaar die je als schoolleider of bestuurder nodig hebt om de nieuwbouw of renovatie van een schoolgebouw te overzien en te (bege)leiden. We willen niet alleen noodzakelijke informatie geven, maar ook energie en inspiratie om aan de slag te gaan met misschien wel het belangrijkste gebouw in het leven van een leerling.

We geven een overzicht van de benodigde kennis en verantwoordelijkheden en inspireren je hopelijk bij het leidinggeven aan een mooi nieuwbouw-, verbouw- of rennovatietraject. Het katern bestaat uit zeven hoofdstukken. We bekijken eerst wat de huidige situatie is als het gaat om onderwijshuisvesting en wat er in de wet is geregeld. Vervolgens beschrijven we wie welke verantwoordelijkheden heeft en welke ambities er zijn op het gebied van huisvesting van scholen. Ook zoomen we in op de relatie tussen gebouw en onderwijsvisie, de fasen van het bouwproces en de relatie van de school en het schoolgebouw met de omgeving.  
 

Betrokkenen over het katern

Niels Korf, rector op het Huygens College in Heerhugowaard: “Huisvesting is enorm belangrijk voor een school. Het biedt de omgeving en faciliteiten van het leren. De kwaliteit hiervan heeft direct invloed op het gedrag en welbevinden van leerlingen en personeel. Of je nu beter kunt leren en verblijven in een oud klassiek schoolgebouw, of in een modern en lichte nieuwbouw, is heel persoonlijk. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat de basis op orde is, zoals temperatuur, lucht en licht. En nog belangrijker, dat je überhaupt voldoende leslokalen hebt. Een verbouw- of nieuwbouwtraject is van initiatief tot aan realisatie complex en veeleisend voor jouw rol en inzet als schoolleider. Het is ook niet iets wat je dagdagelijks doet. Daarom is het fijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen via dit katern.”

Tanja van Nes, Beleidsadviseur Onderwijshuisvesting bij de PO-Raad en VO-raad: “Een schoolgebouw is meer dan steen en beton — het is van invloed op hoeveel leerlingen opsteken van het gegeven onderwijs. Als ‘bouwheer’ van die leeromgeving bepalen jouw keuzes of een school enkel onderdak biedt, of dat het een plek wordt waar leerlingen en docenten écht tot bloei komen. ‘Een school om (op) te bouwen’ is een gids voor schoolleiders en bestuurders die niet alleen muren willen neerzetten, maar een onderwijsvisie willen verankeren in een toekomstbestendig gebouw.”

Cindy Curré, journalist en hoofdredacteur VO-magazine: "Het was ontzettend leuk om met zoveel mensen over onderwijshuisvesting te spreken en echt de diepte in te gaan. Dit katern gaf ons het inzicht dat een school niet zomaar een gebouw is. Het is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, van elkaar leren en zich ontwikkelen. Mooi ook om te zien hoe bestuurders en schoolleiders de kans aangrijpen om met een goed gebouw het onderwijs op hun scholen te verbeteren."