Elk jaar organiseert de VO-academie meerdere masterclasses over diverse thema’s zoals digitalisering, inclusief onderwijs en (manieren van) leidinggeven. Tijdens masterclasses delen één of meerdere sprekers interessante praktijkvoorbeelden, kennis en inspiratie. Als deelnemer krijg je de ruimte samen met anderen de dialoog aan te gaan over de thema’s die centraal staan. Maar wat vinden deelnemers van onze masterclasses? Lees hieronder meer over de ervaringen van Jacomina van der Weide, Mariëlle van Valkenburg en Han Snijders.

- Links: Jacomina van der Weide, afdelingsleider vwo 5 en 6 op het Kennemer Lyceum, deelnemer van een masterclass over leiderschapscommunicatie.
- Midden: Mariëlle van Valkenburg, teamleider onderwijskwaliteit en examinering (vmbo) bij Yuverta, deelnemer van masterclasses over inclusief onderwijs en leiderschap.
- Rechts: Han Snijders, directeur bij Campus 013, deelnemer van twee masterclasses over gelijke kansen en dienend leiderschap.
Waarom deelnemen aan een masterclass van de VO-academie?
Jacomina volgde een masterclass over leiderschapscommunicatie, een onderwerp dat altijd al haar belangstelling had als oud-hbo-docent bedrijfskunde en trainer in het bedrijfsleven. Maar waarom specifiek kiezen voor scholing in de vorm van een masterclass? Jacomina: “Het is fijn mijn kennis en ervaring te toetsen aan nieuwe of andere inzichten en uit te wisselen met andere deelnemers werkzaam in hetzelfde veld.”
Mariëlle volgde twee masterclasses over inclusief onderwijs, met meerdere doelen. “Ik wilde meer draagvlak en bewustzijn creëren binnen onze onderwijsinstelling. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar hoe je als leidinggevende de diversiteit in je team kunt benutten en hoe je een omgeving kunt creëren waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt”. De netwerkmogelijkheden tijdens de masterclasses waren voor haar een groot pluspunt en een belangrijke reden voor haar deelname. “Je kunt zo makkelijk ervaringen uitwisselen, best practices delen en van elkaar leren.”
Han werkt op een vmbo-school met een relatief grote groep leerlingen waarvan de ouders een lagere sociaaleconomische status hebben. Daarom sloot de masterclass over gelijke kansen goed aan bij zijn dagelijkse praktijk. Ook volgde hij een masterclass over dienend leiderschap: voor het vergroten van zijn kennis, zijn eigen handelen langs een meetlat leggen en als leidinggevende een aantal teamleiders nog beter kunnen coachen. “De masterclasses helpen bij het versterken van je visie op onderwijs, verbreden je horizon en zorgen voor inspiratie. Het is altijd interessant, omdat je van specialisten en andere mensen die in een vergelijkbare positie zitten hoort aan welke knoppen zij draaien en wat daarbij essentieel is. Je kunt niet oneindig veel lezen, daarom is het fijn dat je tijdens een masterclass praktische hulpmiddelen krijgt en ziet waar je je op moet focussen.”
Was is de grootste meerwaarde van de masterclasses?
Jacomina vond vooral de interactiviteit en efficiëntie van grote meerwaarde: “De masterclass die ik volgde over leiderschapscommunicatie was goed toegespitst op het onderwijs. Je kon je eigen casus inbrengen, vragen stellen en overleggen met andere deelnemers. Het was een fijn én efficiënt dagdeel, met ook nog de mogelijkheid na te praten tijdens het eten”. Na elke masterclass is er immers altijd een dinerbuffet waar deelnemers onder het genot van wat eten en drinken kunnen netwerken.
Voor Mariëlle lag de meerwaarde op een aantal andere vlakken. Ze deed op het vlak van inclusief onderwijs mooie, nieuwe inzichten op: over het belang van samenwerking en netwerkvorming, de meerwaarde van kleine stappen zetten om grote successen te boeken en de noodzaak van bewustwording als eerste stap naar verandering. Wat hebben de masterclasses haar verder opgeleverd? “De masterclasses bieden niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische inzichten die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Het is fijn met elkaar hierover het gesprek te voeren.
Ook Han prijst net als de andere deelnemers het uitwisselen van ervaringen, maar ziet ook op andere vlakken de meerwaarde in. “Het is niet alleen consumeren, maar ook uitwisselen. Je gaat in kleinere groepen met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over waar je op jouw school mee worstelt. En het is fijn om van een spreker in korte tijd een soort totaaloverzicht te krijgen. Je pikt een aantal nuances op die je niet altijd meekrijgt als je alleen over een bepaald onderwerp leest.”
Blijf op de hoogte
De masterclasses van de VO-academie bieden een laagdrempelige manier voor schoolleiders, bestuurders en andere onderwijsprofessionals om hun kennis en netwerk te vergroten. Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod van masterclasses? Abonneer je op de nieuwsbrief, volg ons op LinkedIn en houd de website goed in de gaten.