Het is niet altijd makkelijk te achterhalen wat er speelt bij de coachee. Betreft het een vraag over persoonlijke ontwikkeling en/of vormgeven van het leiderschap? Of zijn er onderliggende klachten zoals het gevoel van een burnout, depressieve klachten, snelle irritatie of langdurige vermoeidheid e.d.? Dat zijn klachten waarmee je als coachee, maar ook als schoolleider mee geconfronteerd kunt worden. Een goede duiding daarvan is van belang voor verwijzing of adequate coaching.  

Dat geldt ook voor een onderschat fenomeen zoals de overgang bij vrouwen. Een situatie waarvan de gevolgen lang niet altijd herkend en serieus genomen worden of die leidt tot een verkeerde labeling met alle gevolgen van dien. Hieronder schrijft Bianca Toebosch hoe zij hier binnen haar organisatie mee omgaat.

 

Wen er maar aan – door Bianca Toebosch 

(Titel verwijst naar boek van Maike Meijer) 
 

Op een gegeven moment bereik je als vrouw een leeftijd waarop hormonen (weer) een rol gaan spelen. De puberteit lijkt ver weg, maar de hormoonkwestie komt nog een keer terug. En hoe?! In gesprekken met collega’s kwam het onderwerp ‘overgang’ steeds vaker naar voren. De gevolgen die deze fase voor vrouwen heeft op de werkvloer is tot nu toe vaak onderbelicht geweest, er rust een taboe op. Omdat ik zelf ook in deze natuurlijke periode terecht kwam, ging ik een podcast luisteren over Opvliegers (Elles de Bruin). Het werd mij vanaf dat moment duidelijk dat ik hier als schoolleider een rol van betekenis in moest spelen.  

En mensen die mij kennen weten: als het eenmaal in mijn hoofd zit, zijn de plannen en acties snel gemaakt. Al snel had ik toestemming van de gehele schoolleiding ontvangen en een collega bereid gevonden om mee te denken.  

We hebben een bijeenkomst georganiseerd rondom de overgang en een extern contact gevraagd deze middag en avond vorm te geven. Iemand die kennis en kunde heeft om een onderwerp te bespreken waar ook een taboesfeer omheen hangt. Het moest laagdrempelig, verbindend en informatief worden.  

Op het moment ik de bijeenkomst wilde inleiden, was ik vol van spanning. Je gaat iets doen wat je nooit eerder hebt gedaan, dat doet wat met een vrouw in de overgang. Gelukkig ben je met gelijkgestemden en heeft dat gevoel snel plaats gemaakt voor genieten en herkenning. Naast informatie over wat er nu eigenlijk gebeurt bij de overgang, zijn ervaringen gedeeld wat iedereen heeft geholpen. Je bent niet meer alleen op een school. Het mag er zijn en het gesprek is geopend.  

Over een half jaar zullen wij een vervolg geven aan deze bijeenkomst. We gaan ons dan meer richten op voeding en hormonen. Natuurlijk weten wij nu dat chocolade en alcohol de klachten kunnen verergeren, maar er is nog meer te ontdekken.  

Wat heb ik teruggekregen op deze avond? ‘Waardevolle bijeenkomst.’ ‘We voelen ons gehoord.’ ‘Super bijeenkomst, ik kwam energiek thuis.’ En ga maar door. De avond heeft geen kant en klare oplossingen geboden, maar de problematiek erkennen en erover in gesprek gaan met elkaar, is een waardevol begin. 

Mogelijk een aanrader voor meer scholen om het taboe rondom dit thema te doorbreken.  

In iedere kwartaalmailing laten we graag een VO-managementcoach aan het woord. Wilt u uw ervaringen met andere coaches delen? Neemt contact op via info@vo-academie.nl!