Een van de grootste valkuilen als VO-managementcoach vind ik het feit dat je goed bent ingevoerd in de werkomgeving van je coachee. In veel gevallen zijn situaties herkenbaar en vergelijkbaar en kun je je goed verplaatsen. Waarom spreek ik dan toch van een valkuil?
Wat ik heb gemerkt is dat ik, in mijn wens om de situatie goed te doorgronden, uitgebreid doorvraag, en doorvraag. Met als gevolg dat ik samen met de coachee een goede analyse maak, maar van een analyse is echter nog nooit iemand in beweging gekomen. Ik kies vaak een statische plek (een bureau, een zitje in een kantoor), waarmee een coachgesprek ook snel een wat formeel karakter krijgt.
Wat heeft geholpen? Uit de praktijk:
In het coachgesprek registreer ik bij mijzelf dat ik hard aan het nadenken ben welke vragen ik moet stellen. Ik merk dat ik in het gesprek niet verder kom. Ik voel de urgentie van een doorbraak, een beweging, en besluit de coachee te vragen op te staan. Op mijn schrijfblok vul ik drie A4'tjes in met wat naar mijn beleving de kernwoorden zijn van de ingebrachte coachvraag. Ik check met de coachee of dit de juiste woorden zijn en leg de papieren op de grond, als in een driehoek. Het voelt even wat onwennig als ik de coachee vraag plaats te nemen op één van de documenten en zijn ogen te sluiten.
Door de beweging voel ik me vrijer om andere vragen te stellen, vragen die meer richting overtuiging, identiteit en zingeving gaan. Ik kan de coachee makkelijker vragen om vanuit zijn/haar gevoel, zich te positioneren in de ruimte en zich te verhouden tot de verschillende begrippen. Doordat we samen in beweging zijn, voelt het als actief zoeken en verbinden. De coachee wordt op een andere manier uitgedaagd zijn situatie te beschouwen, waardoor er wèl beweging plaatsvindt.
Moraal van dit verhaal: Kies eens voor een andere plek of een andere fysieke setting. Ga eens al wandelend coachen, gebruik de ruimte, gebruik beweging, kies oefeningen uit waarbij de coachee loopt, zich op een schaal verplaatst, van stoel wisselt. Sla de literatuur er nog eens op na en experimenteer. Het brengt jou en je coachee heel veel meer. Succes!
Rieka Tuinstra